دوشنبه ۱۷ خرداد ۹۵ ۱۲:۲۷ ۲,۵۳۹ بازديد
قارچ هاي خوراكي منبع املاح مورد نياز بدن مانند پتاسيم ، كلسيم ، آهن ، منيزيم ، منگنز ، سلفور و فسفر مي باشد
همچنين قارچ هاي خوراكي
•.......................ضد تومور و تقويت كننده سيستم دفاعي بدن
•......................تنظيم كننده قند و فشار خون و كاهش دهنده كلسترول خون
•......................عامل جلوگيري از انسداد عروق در بدن
•......................بازدارنده التهاب هاي پوستي
•......................و نيز يك ماده ضد آلرژي محسوب ميشوند
آهن
مقدار آهن 1 ميلي گرم در 100 گرم قارچ تازه است كه بر خلاف ديگر سبزيجات كه مقدار جذب آهن آنها در بدن كم است ، اين مقدار كاملاً قابل جذب ( بيش از 90 درصد ) در بدن شما است
پتاسيم
نقش پتاسيم در بدن بسيار مهم و حياتي است . در تنظيم ضربان طبيعي قلب ، تنظيم مايعات بدن و نيز عملكرد عضلات و عصب نقش دارد . مصرف غذاهايي مانند قارچ ، سبزيجات و ميوه ها كه مقدار زيادي پتاسيم دارند . همچنين مصرف غذاهاي كم كالري و كم چربي مانند قارچ از افزايش فشار خون و كلسترول جلوگيري مي كند
كالري قارچ و كاهش وزن
كالري كم ، مقدار بسيار ناچيز چربي و فقدان سديم در قارچ ها باعث شده است تا از قارچ ها به عنوان يك ماده غذايي رژيمي براي كاهش وزن بسيار استقبال شود . تقريباً 90 درصد قارچ را آب تشكيل مي دهد ، همين مسئله باعث احساس سيري و پر شدن معده شده ، مانع مصرف زياد غذا مي شود . اين قضيه به تنظيم و جلوگيري از افزايش وزن بسيار كمك مي كند
آنتي اكسيدانت
آنتي اكسيدانت ها به سلول هاي بدن كمك مي كنند تا در برابر عوامل استرس زايي شامل سرطان ، بيماري هاي قلبي عروقي و نيز مختل شدن دستگاه عصبي شامل پاركينسون و آلزايمر پايداري كنند . آنتي اكسيدان هاي فراواني با تركيبات شيميايي بسيار مختلف در گياهان وجود دارد . قارچ داراي مقدار زيادي آنتي اكسيدانت ارگوتيونين كه يك آنتي اكسيدانت با عملكرد بسيار قوي است ، مي باشد كه از خسارت وارد بر DNA جلوگيري مي كند . محققين به اين نتيجه رسيده اند كه مقدار اين ماده در چند عدد قارچ 4 برابر بيشتر از آنتي اكسيدانت موجود در جگر و مرغ است . ضمن اينكه در مقابل حرارت بسيار مقاوم بوده و از بين نميرود . همچنين قارچ خوراكي حاوي ماده اي است كه از تشكيل تومور هاي سرطاني سينه جلوگيري مي كند و مانع از رشد تومور هاي سرطاني پستان ميشود . قارچ تمام 9 اسيد آمينه لازم براي بدن را دارا مي باشند
ويتامين هاي موجود در قارچ
در قارچ تازه مقدار زيادي آب وجود دارد ، منظور اين است كه در آب قارچ تازه پروتئين ، ويتامينهاي گروه B ، از جمله تيامين B1، ريبوفلاوين B2 ، ريدوكسين B6 و نيز نياسين ، فولات ( املاح سيد فوليك ) و ويتامين C كه براي انسان بسيار مفيد هستند به مقدار زياد وجود دارد . كلسترول و استرول ها كه براي بيمارن قلبي مضرند ، در قارچ وجود ندارند و متقابلاً ارژسترون در قارچ موجود است كه توسط بدن به ويتامين D تبديل مي شود . اكثر سبزيجات فاقد اسيد فوليك و ويتامين B12 هستند ، در حالي كه اين مواد در قارچ به ميزان قابل ملاحظه اي يافت مي شوند. علاوه بر ويتامين هاي فوق الذكر ، قارچ حاوي مقدار قابل ملاحظه اي ويتامين Cاست . قارچ سرشار از پتاسيم ، آهن و ويتامين هاي خاص است . در واقع حاوي مقدار زيادتري ويتامين B12 و نياسين در مقايسه با ساير سبزيجات مي باشد . قارچ ها براي اشخاص گياهخوار به عنوان طعم دهنده غذا مطلوبند و قابل فريز شدن و نگهداري براي مدت طولاني مي باشد و كيفيت خود را نيز از دست نمي دهند . قارچ حاوي مقدار چشمگيري فسفر ، سديم ، پتاسيم و مقدار كمتري آهن و كلسيم ، به علاوه حاوي مقدار ناچيزي كارنيم ، سلنيم و سرب است . قارچ يك غذاي ثابت در سبد غذايي مردم كشور هاي مختلف با فرهنگ هاي مختلف و به عنوان يك منبع غذايي با ارزش مورد علاقه مردم است و به علاوه به عنوان چاشني و ادويه مورد استفاده قرار مي گيرد
قارچ به عنوان غذايي سرشار از پروتئين
قارچ توسط سازمان غذا و كشاورزي به عنوان غذايي با پروتئين بالا شناخته شده است . در كشور هاي پر جمعيت با رژيم گياهخواري مثل هند ، مردم بيشتر به غلات و ساير سبزيجات داراي درصد پروتئين و ساير عناصر غذايي ضعيف وابسته اند كه وجود قارچ در وعده غذايي به دليل درصد پروتئين بالا اهميت ويژه اي دارد . قارچ خشك 20 الي 30 درصد ( بسته به نوع آن ) و قارچ تازه حدود 3 الي 5/4 درصد پروتئين دارد . كيفيت پروتئين قارچ نسبت به سبزيجات بسيار عالي است . كلمه پروتئين واژه يوناني است كه معني اولين و بالاترين را مي دهد و نام مناسبي براي ماده انساني تشكيل دهنده زندگي و ادامه حيات همه موجودات زنده است . پروتئين مهمترين قسمت ساختمان بدن موجودات زنده و وزن خشك آنها را تشكيل ميدهد . پروتئين يك ماده سازمان يافته است كه با هضم شدن در بدن عناصر اصلي بدن را به وجود مي آورد . به عبارت ديگر اسيد هاي آمينه ملكول هاي پيچيده تر پروتئين را تشكيل مي دهند . اسيد هاي آمينه كه توسط بدن انسان قابل ساختن نيستند و ضرورت آنها در تغذيه روزانه كاملاً احساس ميشود . قارچ ها سرشار از اين اسيدهاي آمينه هستند
نقش قارچ در سلامتي
قارچ غذايي ايده آل است زيرا در آن چربي ، قند و نمك كمي وجود دارد و كلسترول نيز ندارد . قارچ در بين همه منابع غذايي ، ارزشمند ترين منبع براي رژيم هاي غذايي به شمار مي رود زيرا ضمن حفظ تناسب اندام و لاغري ، رفع گرسنگي نيز ميكند . قارچ ها بسيار خوشمزه و براي رژيم هاي غذايي كم نمك به منظور كاهش بروز امراض قلبي تپش قلب و فشار خون بالا بسيار ايده آل مي باشند . قارچ سرشار از املاح معدني از قبيل فسفر ، سلينيوم و به ويژه پتاسيم است كه براي متعادل ساختن ميزان سديم موجود در ديگر مواد غذايي اهميت دارد . قارچ سرشار از پروتئين با كيفيت عالي و با قابليت جذب آسان است
روش نگهداري قارچ
قارچ دكمه اي سفيد ، طعم دلپذير و بافت محكمي دارد . ميتوان آن را به صورت خام يا پخته مصرف كرد . قارچ را نبايد زياد شست و از گرفتن پوست آن خودداري كنيد . فقط كافيست خاك و گرد و غبار روي آن را زير آب سرد ، با كشيدن دست ، بشوييد . قارچ را مي توان به صورت آب پز ( بلنچ ) و يا تفت داده شده به مدت دو ماه در فريزر نگهداري كرد
روش بلنچ كردن
آب را در ظرف مناسبي بجوش آورده و قارچ هاي شسته شده را به آن اضافه كنيد . حدود دو دقيقه بجوشانيد . سپس آن را در آبكش ريخته و بگذاريد كاملاً سرد شود و به اندازه هر بار مصرف در كيسه فريزر با كمي فضاي خالي بسته بندي كنيد
روش تفت داده شده
قارچ هاي ريز را مي توانيد درسته يا به صورت ورقه شده با دو قاشق غذا خوري آبليمو ( براي هر 500 گرم قارچ ) مخلوط كنيد و با يك قاشق كره در ماهيتابه تفت داده تا كمي نرم شود سپس آب اضافه آنرا دور ريخته و بعد از سرد شدن در كيسه فريزر يا فويل به مقدار لازم بسته بندي و نگهداري كنيد