دوشنبه ۱۷ خرداد ۹۵ ۱۲:۳۲ ۲,۷۹۱ بازديد
در اين روش 10 كيلوگرم گندم را به مدت 15 دقيقه در 15 ليتر آب مي جوشانند، شعله را خاموش نموده و اجازه مي دهند تا دانه هاي گندم 15 دقيقه ديگر داخل آب جوشيده باقي بمانند به اين ترتيب دانه گندم كاملاً نرم مي شود. گندم ها را داخل يك صافي يا اَلك مي ريزند تا آب اضافي از آن خارج شود، سپس آن را روي يك تكه پارچه يا كاغذ روزنامه پهن نموده تا خنك شود و آب موجود در سطح آنها تبخير گردد، در اين هنگام مقدار 120 گرم سولفات كلسيم ئيدراته و 30گرم كربنات كلسيم را به دانه ها اضافه نموده و خوب مخلوط مي نمايند. سولفات كلسيم از بهم چسبيدن دانه ها جلوگيري مي كند و كربنات كلسيمPH مناسب را فراهم مي آورد
دانه هاي آماده شده در شيشه هاي نيم متري يا كيسه هاي پلاستيكي مي ريزند (در هر كيسه يا هر شيشه حدود 250 گرم گندم جوشيده) و سپس درپوش پنبه اي را گذاشته و آنرا در اتوكلاو در دماي 121 درجه سانتيگراد به مدت 2 ساعت استريل مي نماييم سپس شيشه هاي حاوي دانه گندم را با كشت خالص قارچ مايه كوبي كرده و در محيط تاريك با حرارت 22 تا 24 درجه سانتيگراد به مدت 2 هفته نگهداري مي نمايند تا مسليوم قارچ سطح دانه ها را بپوشاند. براي اين منظور از ساير دانه هاي غلات مانند جو، ارزن، سورگُم و ... نيز مي توان استفاده نمود. پرليت ماده اي است كه در 1000 درجه سانتيگراد افزايش حجم پيدا مي كند
مواد لازم براي تهيه اسپان در اين روش عبارتند از
1- پرليت به مقدار 1450 گرم، 2- سبوس گندم 1650 گرم، 3- سولفات كلسيم 200 گرم، 4- كربنات كلسيم 50 گرم، 5- آب به مقدار 665 ميلي ليتر
پس از مخلوط كردن اين مواد آنها را داخل شيشه هاي نيم متري ريخته و استريل مي نمايند. بقيه مراحل مشابه روش تهيه اسپان با بذر غلات مي باشد. اسپان تهيه شده با اين روش به نسبت ارزان بوده و به مدت زمان طولاني تري قابل نگهداري مي باشد
لازم به ذكر است ذكر مطالب بالا به صورت اختصار جهت اطلاع از كليت توليد بذر قارچ مي باشد و در عمل توليد اسپان قارچ خوراكي در آزمايشگاه هاي صنعتي براي فروش بسيار پيچيده تر و با رعايت استاندارد هاي بسيار بالا انجام مي پذيريد